Geschreven op
28 april 2021

Park Zuidereng

Geschreven op 28 april 2021

Park Zuidereng is een voormalig landgoed op de grens van Bennekom en Wageningen aan de Heelsumseweg. De bestaande villa Zuidereng en de in 2002 aan deze villa gebouwde kantoorvleugel aan de achterzijde is niet meer in gebruik. Het project bestaat in hoofdlijnen uit de herontwikkeling van het landgoed en ‘Villa Zuidereng’, zodat deze bijzondere plek weer in ere wordt hersteld. Op het terrein worden 15 luxe woningen gerealiseerd.

De oorspronkelijke villa wordt verbouwd en uitgebreid tot een appartementengebouw met 5 luxe woningen. Daarnaast worden er op het perceel twee nieuwe bouwvolumes toegevoegd, waarvan één volume met 5 geschakelde woningen aan de oostzijde van het perceel en een volume met 5 appartementen aan de zuidzijde, achter villa Zuidereng. Onder de 5 geschakelde woningen wordt een parkeerkelder gebouwd die gekoppeld wordt aan het nieuw te bouwen appartementengebouw, van waaruit de parkeergarage voor alle bewoners wordt ontsloten.

Een belangrijke kwaliteit van het plan is het respecteren van de bestaande villa en het behouden van zo veel mogelijk bomen op het perceel. Het herstellen van het groene lommerrijke karakter van het landgoed vormt het vertrekpunt van het plan. De beeldbepalende villa Zuidereng zal net als in het verleden ingrijpend moeten worden verbouwd om het pand geschikt te maken voor de nieuwe functie van appartementengebouw. De villa wordt gedeeltelijk teruggebracht in de ‘oorspronkelijke’ staat en uitgebreid met abstracte, verfijnde en moderne toevoegingen van staal en glas. De uitbreidingen zijn essentieel om hoogwaardige woningplattegronden te creëren.

Karbouw bouwt in samenwerking met Kuin Vastgoed, en Aaarchitecten