Transferium ’t Raboes, Eemnes

Dienst: Nieuwbouw
Sector: Bedrijven
Straat: Raboes 1
Plaats: Eemnes
Partners: Jachthaven 't Raboes
Jachthaven ’t Raboes is gelegen in een polderlandschap, aan de monding van de rivier de Eem. Het oude clubgebouw op jachthaven ‘t Raboes is vervangen door een nieuw havengebouw. Met de functie van een transferium gaat zich hier de haven-bedrijvigheid afspelen. Het gebouw bestaat uit een ruimte met sanitaire voorzieningen, een werkplaats voor de havenmeesters en het havenkantoor.


Jachthaven 't Raboes is zo duurzaam mogelijk ontwikkeld. Een 300 m2 doorschijnend fotovoltaïsch dak levert voldoende energie voor de bouw en andere voorzieningen in de haven.Ook wordt er gebruik gemaakt van ondergrondse warmteopslag.


Het lineaire gebouw, centraal gelegen op een 16m x 25m groene betonnen sokkel tussen de parkeerplaats en de haven, zorgt voor een grenslijn tussen het aankomstpunt aan land en het vertrekpunt over zee, met omlijsting van het uitzicht over de twee ruimtes. Als bezoekers arriveren zien ze door het gebouw heen het uitzicht op de haven en het landschap erachter.

Het gebouw bestaat uit vier ruimten van gelijke grootte, elke ruimte heeft echter een geheel eigen karakter. Een grote overdekte opening bij de ingang, een receptie en kantoor voor de havenmeester met een groot rond raam met uitzicht op de haven, een openbare ruimte met douches en wc’s, geheel bekleed met groene tegels, en de workshopruimte. De workshopruimte is te betreden via stalen schuifdeuren vanaf de parkeerplaatszijde, gespiegeld aan de havenzijde door een tweede paar openslaande deuren naar een overdekte buitenwerkruimte. Hier strekt het dak zich uit boven een groot terras, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, werken aan de boten, zeilen kunnen schoonmaken of te kijken naar arriverende zeilboten. Het dak beschermt tegen de regen en de zon. Als de zon door het glazen dak schijnt wordt het rasterpatroon van de zonnecellen geprojecteerd op alle oppervlakten van het gebouw, en dit creëert een steeds veranderend interieur afhankelijk van de verschillende weersomstandigheden, een directe weergave van de energie aangewend door het fotovoltaïsche dak.

Benieuwd wat ons bouwbedrijf voor jouw project kan betekenen?

Neem contact op