Geschreven op
12 mei 2021

Guidelights voor verpleegkundigen als blijk van waardering

Geschreven op 12 mei 2021

Karbouw schenkt vandaag, op de dag van de zorg, 250 speciale Florence Nightingale Guidelights aan zorginstellingen in de regio’s Amersfoort en Arnhem om verpleegkundigen en verzorgenden een hart onder de riem te steken. “In tijden van corona vormen verzorgenden en verpleegkundigen de hoeksteen van onze samenleving. Waar wij als Karbouw met zorg en aandacht bouwen, kunnen wij in deze tijden bouwen op de zorg. Wij voelden dan ook de behoefte om hen letterlijk ‘in het licht’ te zetten”, aldus Marco Berger, directeur Karbouw.

Meer dan een lamp
De speciale Florence Nightingale editie van de Guidelight is een initiatief van het Historisch College FNI/V&VN in samenwerking met Weltevree. Pieterbas Lalleman - verpleegkundige, onderzoeker en voorzitter van het Historisch College FNI - kwam op het idee toen hij een foto zag van een verpleegkundige met een Guidelight, ontworpen door Floris Schoonderbeek. "Deze Weltevree-lamp lijkt sprekend op de lantaarn waarmee Florence Nightingale tijdens de Krimoorlog haar rondes deed langs patiënten.”

Op deze speciale editie van de Guidelight prijkt een persoonlijke boodschap (‘Ever yours loving’) en de handtekening van ‘Lady with the Lamp’ Florence Nightingale (1820 – 1910), moeder van de moderne verpleegkunde. De lantaarn symboliseert de rijke geschiedenis van het vak en is een boodschap van waardering aan alle verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland. Daarnaast is het ook gewoon een praktisch product. "De lamp is oplaadbaar en mee te nemen voor als je ’s avonds de zaal opgaat. Hij is ook te gebruiken als zaklamp, bijvoorbeeld als je een katheterzak moet verwisselen", zegt Lalleman.

Oproep
Karbouw schenkt 250 Florence Nightingale Guidelights aan diverse zorginstellingen in de regio’s Arnhem en Amersfoort. Andere ziekenhuizen, zorginstellingen en sponsoren kunnen de Florence Nightingale Guidelight ook bestellen via het Historisch College FNI/V&VN of de webshop van Weltevree. Met de aanschaf van de lamp wordt tevens historisch onderzoek en het archief van de geschiedenis van verpleging en verzorging gesteund.

Directeur Patrice Soffers overhandigde het eerste exemplaar aan Hans Schoo van Ziekenhuis Rijnstate te Arnhem.