Geschreven op
13 januari 2023

Eerste bewoners in Hof van Duurzaamheid

Geschreven op 13 januari 2023

Met grote trots kijken we terug op 2022: het jaar waarin we de grootste houten woonwijk van Nederland opleverden. Hof van Duurzaamheid in Amersfoort bestaat in totaal uit 150 woningen en appartementen. Hiervan zijn 40 grondgebonden woningen en 7 appartement gebouwd met een casco van Cross Laminated Timber (CLT). Dit casco van kruislaagshout is door onze partner Treetek ontwikkeld, geleverd en gemonteerd.

Veel voordelen van hout

Bouwen met hout heeft veel voordelen. Een daarvan is de snelle bouwtijd: in slechts 3 werkdagen staat het casco van een woning. Door te werken met prefab onderdelen is de bouwtijd zeer kort. Omdat hout daarnaast ook een lichter materiaal is, vermindert dit de belasting voor de vakmensen en de omgeving.

Door te kiezen voor hout maken we een begin aan de grondstoffentransitie in de bouw. In totaal gebruikten we in Hof van Duurzaamheid ruim 2700 m3 hout uit duurzaam beheerde bossen. Hierin zit bijna 2 miljoen kg CO2 opgeslagen.

Foto: Peter Tijhuis

Slimme architectuur

Opvallend aan Hof van Duurzaamheid is de slimme architectuur. De rijwoningen functioneren namelijk niet alleen als duurzaam huis, maar tegelijkertijd ook als geluidswal. Hierdoor wordt geluidsoverlast van de omringende wegen tot een minimum beperkt.

Groene wijk in 2023

De eerste woningen van Hof van Duurzaamheid zijn in 2022 opgeleverd. Hiermee komt de wijk tot leven. De resterende 40 appartementen worden op dit moment afgebouwd. We verwachten deze op te leveren in het tweede kwartaal van 2023. Tegelijkertijd gaat VIC Landscapes aan de slag met de aanleg van de groene buitenruimte. We zijn trots dat we dit nieuwe, duurzame stukje Amersfoort hebben gerealiseerd met onze partners.

Partners