Geschreven op
13 oktober 2020

Gluren bij de buren: een bezoekje aan het Militair Hospitaal in Amersfoort

Geschreven op 13 oktober 2020

De naaste buren van het Militair Hospitaal namen donderdag 8 oktober een kijkje op het terrein dat normaal afgesloten is. Zo’n zestig buurtbewoners keken in het hoofdgebouw, enkele bijgebouwen en wandelden over een deel van het terrein. Zij spraken met de plannenmakers en gaven veel suggesties mee voor de ontwikkeling.

Schipper Bosch nodigde als nieuwe eigenaar van het Militair Hospitaal de buren uit voor een kennismaking, een kop koffie en een tour over het terrein. Tijdens de rondgang hoorden omwonenden meer over de bedrijven die betrokken zijn bij de renovatie en herontwikkeling van de monumentale gebouwen en het omliggende terrein. Er zijn nog geen plannen getekend. Er zijn slechts zoekgebieden voor mogelijke nieuwbouw op het terrein. Er komen woningen in de oude gebouwen. Voor welke andere functies de monumentale gebouwen geschikt worden gemaakt is nog niet bekend. Verschillende partijen hebben zich al wel gemeld met ideeën voor bijvoorbeeld zorgfuncties of kleine bedrijvigheid.

De buren konden aan het eind van de rondgang aangeven welke aspecten zij belangrijk vinden bij de (her)ontwikkeling van het terrein. Deze suggesties zijn allemaal genoteerd. Mensen vragen bijvoorbeeld om groen dat ook voor de omgeving toegankelijk is en om samenhang tussen nieuwbouw en de monumenten. De privacy van omwonenden vinden zij belangrijk net zoals het zorgvuldig omgaan met bestaande bomen. Groenspecialist Victor Dijkshoorn van VIC Landscapes – die bij de ontwikkeling betrokken is – kon ter plaatse met omwonenden enkele bomen aanwijzen die in slechte staat verkeren en de bomen die een lange levensverwachting hebben. Zo verzamelende VIC tal van suggesties voor een groene invulling van het terrein.

In de komende maanden worden de eerste plannen voor het Militair Hospitaal geschetst. Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen daarover hun mening geven, voordat de plannen richting gemeenteraad gaan voor de wijziging van het bestemmingsplan. U ziet hier de planning voor de komende jaren.

Foto: CheeseWorks