Geschreven op
29 september 2021

Gebouw KB winnaar Willem Diehlprijs 2021

Geschreven op 29 september 2021

Op 28 september werden de winnaars bekend gemaakt van de Willem Diehlprijs 2021, de tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor de beste restauratie, renovatie, transformatie en herbestemming. Gebouw KB, een cocreatie van HofmanDujardin, Schipper Bosch en Karbouw, is winnaar van de vakjuryprijs. Basisschool De Wijzer van NEXIT Architecten in opdracht van Stichting Delta Scholengroep, is met 336 stemmen winnaar van de publieksprijs.  

Volgens de jury is de ruimtelijke kwaliteit van Gebouw KB op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) meer dan bij de overige finalisten een gegeven, ‘maar zelfs een schitterende betonnen kathedraal als deze kan in de verkeerde handen compleet worden verruïneerd’. De jury is onder de indruk van de visie en vasthoudendheid waarmee Schipper Bosch ‘op voorbeeldig tegendraadse wijze’ dit voormalig industriegebied stap voor stap ‘innoveert’, zoals restaureren hier heet. Gebouw KB is een uitmuntend voorbeeld van deze strategie van learning by doing, de kennis die eerder werd opgedaan is hier toegepast, maar bovenal vormt Gebouw KB zelf een schoolvoorbeeld van een renovatie en innovatieve invulling van een monumentaal industriepand en heeft zo een positieve maatschappelijke impact.  

Willem Diehlprijs

De Willem Diehlprijs is in 2007 door CASA in het leven geroepen om een zorgvuldige omgang met Arnhems architectonische erfgoed te stimuleren. Voorgaande winnaars waren onder meer De Transformatie (2015), Theater a/d Rijn (2017) en Het Gelders Huis (2019). Naast de vakjuryprijs wordt in samenwerking met dagblad De Gelderlander een publieksprijs georganiseerd. Deze ging onder meer naar het St.-Petersgasthuis (2017) en De Boulevard (2019).

Lees meer over gebouw KB.