Woonhuis op ’t Raboes, Eemnes

Dienst: Nieuwbouw
Sector: Woningbouw
Straat: 'Raboes
Plaats: Eemnes
Partners: Schipper Bosch, De Kort Van Schaik, Platowood

Op de plek waar rivier de Eem uitmondt in het Eemmeer ontwierp De Kort Van Schaik een buitenverblijf dat dient als een toevluchtsoord, waar de hectiek van de stad verwisseld kan worden voor de rust van de natuur. Het huis stelt zijn bewoners in staat om het omliggende polderlandschap ten volle te beleven, en biedt tegelijkertijd een besloten omgeving om je in terug te trekken.

De opdrachtgevers wensten een huis te bouwen van waaruit je het omliggende landschap kunt ervaren, maar waarin je je ook, als ware het een klooster, kunt terugtrekken. Samen typeerden we het beoogde karakter van het huis, en de wijze waarop het beschutting biedt tegen de elementen, als een wollen jas: niet technisch maar natuurlijk, warm, zacht, stevig, getextureerd, voelbaar.

Het huis bestaat uit drie losjes gegroepeerde bouwdelen, die worden samengehouden door drie overdekte terrassen. Slanke glazen deuren vormen de overgang tussen de terrassen en de ruimte tussen de drie bouwdelen. Het beton van wanden en vloer loopt nagenoeg ononderbroken door van buiten naar binnen. De T-vormige tussenruimte vormt het hart van het huis, maar is tevens sterk verbonden met buiten.

Vanuit de tussenruimte betreedt je de verschillende bouwdelen. Elk bouwdeel bestaat uit een aantal eenduidige kamers. Hier dragen stevige plinten, vensterbanken, raam- en deurkaders bij aan het gevoel van omsluiting. Grote vierkante ramen, die volledig in de wand weggeschoven kunnen worden, kaderen het zicht op de omgeving.

Alle energie op ‘t Raboes wordt lokaal opgewekt. De PV-cellen op het dak van het jachthavengebouw leveren elektriciteit. Een warmtepomp die gebruikt maakt van het oppervlaktewater van het Eemmeer zorgt voor de verwarming van woning en zwembad.

De Volkskrant, die de woning 5 sterren toekent, kopt: ‘landgoed van de 21e eeuw’ een toonbeeld van duurzaamheid, vol onconventionele oplossingen.

Benieuwd wat ons bouwbedrijf voor jouw woning kan betekenen?

Neem contact op
Gerelateerde projecten